Mulți sunt cei care au făcut posibilă această situație de grație în care se află România acum. În fapt este destinul acestei țări această situație, când e posibil nu numai să ne eliberăm de băse și de mafia portocalie, ci și să facem un pas mare în manifestarea unei noi stări de spirit, unei noi conștiințe.  România se află, cred eu, în chiar iureșul unui mare examen de maturitate, ceva de genul examenului de bacalaureat în viața tinerilor. În fapt pregătirea țării pentru examen a fost făcută (45 de ani de comunism și 22 de ani de neocomunism au reprezentat lecții pe care românii le-au făcut cu multe sacrificii), examenul a fost dat (procedura de demitere a lui băse, culminind cu referendumul în care românii s-au pronunțat), nota se cunoște (7,4 milioane la 0,9 milioane). Acum se analizează contestațiile legate de desfășurarea examenului (contestații pe care doar cei care vor ca România să rămână subdezvoltată o fac).
În toată această perioadă o serie de personalități sau remarcat prin acțiunile lor: în cei 45 de ani de comunism, toți martirii și toți cei care au stat în pușcării precum și toți dizidenții care în acea perioadă sau opus deschis regimului, iar în ultimii 22 de ani de neocomunism toți cei care au luptat pentru instaurarea democrației. Între aceștia se cuvine să-i menționăm pe cei din Convenția Democratică (cei cu adevărat anticomuniști dintre ei) în frunte cu Corneliu Coposu și Emil Constantinescu, iar în regimul băsescu câțiva, puțini, pnl-iști și psd-iști, și mai ales pe jurnaliștii de la Antena 3.
Acestora li se cuvine o mențiune specială: dacă nu erau ei (Dumnezeu era nevoit să creeze alții), părerea mea este că acum am fi fost o împărăție băsistă, în care nimeni în afară de cei desemnați/agreați de băse nu mai puteau spune un cuvânt. Eu îi numesc eroii de la Antena 3. Prin vocea lor Dumnezeu a vorbit. Și a făcut-o într-un mod minunat.
Mulțumim Antena 3!

Sper să nu uităm niciodată că ”ne-a șuierat glonțul pe lângă tâmplă”; și acum ”îmi îngheță sângele în vene” când mă gândesc cât de aproape am fost de dictatură totală. Pare de neimaginat, că în zilele exploziei internetului putem vorbi de dictatură.
Acum, fragilitatea și vulnerabilitatea o constituie în continuare societatea civilă, și mai ales liderii acesteia, care nu sunt în stare nici până în clipa aceasta să aducă în agenda și dezbaterea publică principiile esențiale ale vieții, ale dezvoltării umane în general. Și în particular regulile de bază ale democrației, în care intră și demersul politic. Cu regulile și limitele de manifestare a partidelor politice (mult depășite la noi, în cazul în care au existat).
Mai explicit, nu avem repere morale în societatea civilă care să poată impune în dezbaterea publică principiile fundamentale, adevărul. De aceea avem această fragilitatea morală a parlamentarilor și a demnitarilor impuși de partidele politice în funcțiile publice.
De aceea eu mă aștept ca și aici Antena 3 să aibă un rol major: să se constituie într-o platformă publică unde să se prezinte și să se dezbată apoi aceste principii de care auzim atât de rar (în spațiul public), care să ducă la selectarea unei noi clase de politicieni, dintre cetățenii morali, principiali, ai acestei țări, în concordanță cu timpurile pe care le trăim.

Comentarii
  1. Roberto Fernandez spune:

    buna ziua, inteleg bine limba romana dar o vorbesc foarte prost…
    as vrea comenta intro limba mai cunoscuta pentru mine. in ordine : franceza, spaniola, ingleza.
    daca vi se pare o buna idea…

  2. Roberto Fernandez spune:

    Bonjour.
    Tout d’abord, je souhaite vous manifester tout le respect que vous méritez, vous, ceux de la piata universitatii, et de toutes les places de Roumanie, Adrian Sobaru, Cristina Anghel… enfin, tous ceux qui ont contribué au réveil politique de la Roumanie. Ce que je trouve de plus enthousiasmant dans votre „mouvement”, c’est qu’à peu près tous les courants politiques sont présents. Je ne voudrai pas minimiser le rôle d’Antena 3 mais leur coloration politique, moins diversifiée, me semble compromettre les souhaits que vous formulez. Moi aussi je suis né sous une dictature – de droite celle là – c’est surement la raison pour laquelle je ne partage pas vos opinions politiques, je suis de gauche, mais j’ai la même préoccupation pour la recherche de la vérité, de la dignité, de la justice… Je pense que vous tous, tous ceux qui ont contribué à cet éveil politique, avez un rôle à jouer dans cette „sélection d’une nouvelle classe politique”. Il me reste à vous souhaiter chance et succès.

  3. dan spune:

    s-a inventat google translate prietene….cezare tot adormit esti ,chiar nu intelegi nimic din ce se intampla in jurul tau ,lucrurile nu se schimba in strada decat daca orice politician din lume nu cedeaza in fata celor care conduc lumeasi 1 milion daca ar fi in strada nu s-ar intampla nimic decat agitatie si mare rating la tv.

  4. […] alta postare, Avramuta spunea ca Dumnezeu vorbeste prin vocea celor de la Antena […]

  5. vicus spune:

    Domnu stegar dac fara draco, va dati seama ca sunteti mare iubitor al unei televiziuni care:
    – apartine unui baiet din vechea Securitatea care a furat tot ce se poate fura, motiv pentru care acu dicteaza emisiuni din puscarie;
    – primeste ordine de la partidul lui Iliescu, acel baiat angajat de rusi sa conduca tara dupa ce a rezolvat cateva sute de morti.
    Corect, Basescu (de altfel coleg de PARTIDE la un moment dat cu aia de mai sus) e un mizerabil, dar asta nu anuleaza faptul ca Antena 3 e o hazna care ia de prosti un popor intreg

    Altfel, „samuraiul dac” e totuna cu „legatus ninja”?

Lasă un comentariu