România se rupe definitiv de trecut și cotește spre democrație adevărată

Posted: 14 august 2012 by unsingurvot, samuraiul dac, stegarul dac in Uncategorized
Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ce ne așteaptă zilele astea – săptămâna 12-18 august 2012
Urania ne uimește și de data aceasta cu devoalarea evenimentelor care ne așteaptă. Azi și mâine (14 și 15 august) ne așteaptă 2 zile fabuloase, în care avem o serie de examene care dau țării posibilitatea evoluției pe un palier de conștiință superior în următorii 28-29 de ani (similar, spuneam ieri, cu luarea unui examen de bac sau de absolvire a facultății pentru un tânăr).
Curtea constituțională va fi nevoită să ia decizii pe care nu și le putea imagina în urmă cu ceva timp. Apare soarele pe strada noastră: România se rupe definitiv de trecut și cotește spre democrație adevărată.
România și lume se vede bine.

Dar să vedem ce spune Urania:
Pe 14 și 15 conjuncția între Marte și Saturn la 24˚ fix, în Balanță: ne aduce o serie de încercări și praguri de trecere care, chiar dacă nu durează decât 2 zile, reprezintă un accent deosebit în existența noastră. Situația a mai fost în ʹ53 – moartea lui Stalin – și în ʹ81-ʹ81 – ipostaze care au schimbat lumea, au bulversat-o și au împins-o spre evoluție și modernizare.

saturn în balanță îl regăsim în 52-53 și în 81-82. Dacă în 1953 saturn a patronat o ipostază foarte specială și importantă în istoria politică, în raportul de forțe militar și economic, prin moartea lui Stalin, și prin schimbarea unor relații politice externe, în primul rând, dar și  schimbarea în interiorul statului, unde s-au petrecut foarte multe evenimente care, chiar dacă nu au presupus căderea regimului, au presupus o schimbare de atitudine majoră față de multe repere: militar, economic, social, moral.
Imediat după 80, Saturn patronează același tip de relație cu o lume rigidă, politică și economică, sau cu toate punctele de vedere, criteriile care au alimentat o nouă ideologie. Pe de-o parte Perestroika care se instalează, vine și radiază tot de la Moscova, și pe de altă parte mișcarea ce se produce în Polonia, și care pleacă dintr-o lume a muncitorilor din Gdansk, o lume care își construiește și reconfigurează principiile de viață și gândire economică.
Saturn preia cea ce nu s-a consumat dintr-o karmă colectivă din anii 52-53, readuce acest zaț social într-o formă care presupune, nu doar o risipire, o destructurare lentă și insesizabilă a unor relații politice și sociale, ci dimpotrivă, le readuce în prim-plan într-un chip furtunos, vulcanic, agersiv. Se poate spune că, o dată anii 80, o dată cu mișcarea din Polonia dar și cu Prestroika de la Moscova, se rup ultimile bariere care stau în cale unor dorințe de libertate, de eliberare, de emancipare, de autodeterminare. Toate acestea au însă ca prim fundament, nu politicul, ci economicul. Trăim acum în 2012 un patronaj similar în care tot economicul este primordial. Ba aș spune că este mult mai accentuat acum decât în celelalte două ipostaze.
Dacă în 52 s-a accentuat latura politică, în 82 latura ideologică, în 2012 este accentuată într-un chip cu totul și cu totul special latura economică. De aici însă, din această dimensiune a gândirii și a practicii economice răsar germenii, premisele unei noi ideologii politice, unei noi atitudini față de valorile fundamentale, universale, față de valorile umane, culturale și religioase.
Ca întotdeauna, fiecare țară percepe, preia și reacționează diferit față de aceste impulsuri, dar se poate spune că, până în octombrie, când se va trage cortina peste acest traseu, Saturn a reușit, în ultimii doi ani, să răscolească din punct de vedere economic, tot cea ce era premiză a trecutului. Din acest punct de vedere, cea ce se va întâmpla pe 14 și 15 august este de nivelul unei declanșări vizibile, concrete, a unei ofensive. Nu se va întâmpla probabil nimic care să fie legat strict de acea zi. Dar, în mare, se poate vorbi de un apogeu, de atingerea unui vârf, în care se pot concentra, se pot sintetiza sau se poate observa la un moment dat de către analiști atingerea acelei mase critice care permite cristalizări și reconfigurări, trecerea dintr-o dimensiune în alta, schimbări și salturi calitative care să fie operaționale și care să reprezinte baza pentru următorii 28 – 29 de ani.
Combinația între Saturn și Marte este extrem de importantă.  Acest tranzit aduce, impune și crează premizele unei atitudini violente, a unei intoleranțe, cuvânt des rostit. În mod ciudat nu despre intoleranță se vorbea în anii 52-53, ba dimpotrivă se vorbea despre dominare, supunere, ascultare, tăcere. Ei, acum este exact reversul. Și cum să nu fie așa dacă în 52-53, chiar dacă era în domiciliu Marte, în berbec, primea opoziția ca un fel de cătușe sau ca niște lanțuri de picioare pe care le punea Saturn. Acum Marte se alătură lui Saturn și descătușează foarte multe dintre aceste elemente care țin de concepție de viață, atitudine, aspirație, ideal, dorință sau chiar interes major. Aș spune că, de fapt, cel mai interesant obiectiv saturnian este cel care va fi operat acum, la jumătatea lunii august, pentru că se petrec sau se împlinesc 60 de ani de la un tranzit care aduce posibilitatea unei detașări totale de trecut, a unei detașări de foarte multe dintre elementele care au reprezentat premizele unor țineri sub control a unor țări sau a unor economii. Probabil că, mai important acum decât emanciparea politică produsă în ultimii 28-29 de ani la nivele și paliere diferite, acum, mai importantă este emanciparea economică, tocmai într-un moment în care tendința de unificare este, la rândul ei, puternică. Blocurile cele mai importante, denumite după moneda cu care se operează, blocul economiei controlate de dolar și blocul economiei europene, controlate evident de euro, se confruntă drastic. Se confruntă nu doar cu consecințe pentru România, pentru că țara noastră este modestă ca putință de a interveni într-un echilibru sau dezechilibru colectiv, în schimb primește mult mai tare, direct în plexul solar, metaforic vorbind, adică în inima economiei, toate aceste transformări. De altfel ar trebui să reluăm această temă și cu siguranță o vom face. Atrag atenția asupra celor care au dorință, chef sau interes pentru astfel de mecanisme colective să observe cum se discută de acum în colo și ce se petrece până la toamnă într-un plan în care ar trebui să nu ne iluzionăm: economia europeană și mondială nu se structurează după voințe colectiviste.

Reclame
Comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s