Împlinirea libertății este iubirea!

Cine nu iubește este un sclav! Cine nu iubește este sclavul unor concepții limitate, a unor dogme și credințe înguste. Deci, cine nu iubește nu este liber!

Calea unică – către libertatea deplină care este iubirea – este adevărul: respectul pentru adevăr, iubirea de adevăr.

Și asta o spune foarte clar Învățătorul în cuvinte simple, dar atât de adânci: ”Cunoaște adevărul și adevărul te va face liber!”, ”nimeni nu ajunge la Tatăl decât prin Mine!”, ”Eu sunt Calea, Adevărul și Viața!”. Iar Ioan sau Petru spune clar: ”cine nu iubește nu-L cunoaște pe Dumnezeu; cine iubește îl cunoaște pe Dumnezeu! Pentru că, iată, vă spun, Dumnezeu este Iubire!”.

Cu alte cuvinte, dacă ”adunăm” aceste ”spuse” ajungem ușor la concluzia că numai cunoașterea Adevărului (cu alte cuvinte a lui Hristos) este cea care ne duce la libertate. Libertate ultimă este Dumnezeu, adică Iubirea.

Evident că, atunci când ”vom iubi pe aproapele nostru ca pe noi înșine” am ajuns la Dumnezeu și suntem deci liberi.

La fel de evident este și că inversul iubirii, egoismul adică, ne conduce către sclavie. Iar cu cât egoismul este mai mare, cu atât ne îndepărtăm mai tare de libertate. Și când nu vom iubi deloc pe aproapele nostru, adică când ne vom iubi doar pe ”noi înșine” (ceea ce poate înțelege un egoist că reprezintă ”el însuși”), adică când vom fi foarte egoiști am ajuns deja în brațele Diavolului!

Libertatea, dincolo de emoțiile pe care le naște în fiecare dintre noi, este un concept care are, asemenea tuturor principiilor, mai multe dimensiuni sau niveluri.

Eu aș ”împărți” libertatea în 3 mari categorii:

 1. Libertatea fizică
 2. Libertatea conceptuală/mentală/psihologică/ideologică
 3. Libertatea spirituală

Și aș detalia un pic:

dacă libertatea fizică este evidentă și ușor de înțeles, referindu-se mai ales la libertatea corpului de a se mișca, dar și la manifestarea deplină a celorlalte dimensiuni ale simțurilor fizice, libertatea mentală/conceptuală/ideologică/psihică este mai greu de definit și de înțeles. El se referă la libertatea minții de a nu fi constrânsă în nici un fel. Cum constrângerile minții sunt numeroase și fiecare având multe grade, putem vorbi mai degrabă de o Cale de eliberarea de numeroasele constrângeri mentale/ideologice/psihice.

Acum despre Cale putem vorbi la nesfârșit, așa cum se întâmplă dealtfel pretutindeni. Eu aș spune doar că toate religiile sunt niște Căi, și știința este deasemenea o Cale. Și fiecare combinație, în diverse proporții între două sau mai multe religii, sau între o religie și știință, conduc la o Cale. Și că, orice ființă are și merge în cele din urmă pe o Cale proprie, în funcție de înțelegerea pe care o are asupra propriei religii, a științei, dar mai ales a vieții. Iar parcurgerea Căii ne apropie de libertatea psihică/mentală.

Acum libertatea fizică folosește sau nu la obținerea libertății psihice. De multe ori lipsa libertății fizice, ”acceptarea” limitărilor fizice poate duce la o mai mare înțelegere, la o intensă cercetare/căutare a Adevărului și deci la mai multă libertate psihică.

Când libertatea psihică crește, crește și capacitatea noastră de a fi inventivi, creativi și utili societății. Iar când ajungem la pace/împăcare și liniște depline putem spune că suntem liberi spiritual. Astfel, libertatea spirituală poate fi văzută ca împlinirea Căii, eliberarea totală a minții de orice concepții eronate. O minte pură este astfel baza libertății spirituale.

Pentru aprofundarea subiectului a se vedea articolele:

Minciuna cuvintelor, minciuna limbajului, minciuna comunicării; minciuna gândurilor si a gândirii; … doar tăcerea este … adevărată!”https://unsingurvot.wordpress.com/2013/02/01/minciuna-limbajului-minciuna-comunicarii-doar-tacerea-este-adevarata/

Fiți geniali în tot ce faceți!” – https://unsingurvot.wordpress.com/2012/12/27/fiti-geniali-in-tot-ce-faceti/

și ”Care sunt concepțiile/convingerile/credințele mele” – https://unsingurvot.wordpress.com/2012/11/09/care-sunt-conceptiileconvingerilecredintele-mele/

Reclame
Comentarii
 1. aprozarnet spune:

  Sa nu recurgem la minciuna

  Sa respingem MINCIUNA

  „Pentru aceea, lepădând minciuna, grăiți adevărul” (Efeseni 4, 25)

  „Apostolul Pavel se adresează cu aceste cuvinte celor ce au cunoscut adevărul creștinismului, convingându-i să renunțe cu totul la minciună, care era atât de răspândită pe vremea aceea. Pare-se că sufletul omului, chiar dacă a suferit o schimbare, nu se poate lepăda ușor și dintr-odată de minciună, pe care o poartă ca pe o haină de toate zilele.

  Facem mereu schimb de cuvinte goale, vrând-nevrând continuăm să ne ocupăm de lucruri superficiale, ne înșelăm unii pe alții, acordând o importanță exagerată unor conversații banale, vorbim de prisos, sub pretextul amabilității. Nu doar în cuvintele, ci și în privirile noastre, în gândurile și în simțămintele noastre arareori își găsește loc – vai! – adevărul neîndoielnc. În toate raționamentele noastre se amestecă și ceva nefiresc, artificial, ceva din ceea ce ne-am obișnuit să numin „etichetă socială”.

  Privim lumea prin ochii unor prejudecăți agreabile, facem foarte rar ceea ce ne îndeamnă inima. Vai cât de puțin gândim și simțim corect! De câte ori, în pofida conștiinței noastre și chiar a cuvântului lui Dumnezeu, ne mulțumim să facem gesturi și demersuri de o corectitudine aproximativă; cât de des denaturăm și sulimenim adevărul cu vorbele noastre!

  Totuși, pentru ca să merităm să ne numim poporul lui Dumnezeu, ar trebui ca mereu și în toate să respectăm suprema lege care nu îngăduie, în nici o privință duplicitatea. La temelia gândirii noastre trebuie să stea adevărul, care să ne conducă fiecare pas în viață.”

  Cristian Stavriu

 2. aprozarnet spune:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s