Care sunt concepțiile/convingerile/credințele mele

Posted: 9 noiembrie 2012 by unsingurvot, samuraiul dac, stegarul dac in Uncategorized
Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Dacă știți ”cum gândesc”, care este ”concepția mea”/”credința mea”, mă veți putea urmării cu adevărat și cu ușurință (în cazul în care considerați că e ceva interesant în ceea ce ”spun”) fără să ”adăugați la”/să presupuneți ce vreau să spun, în ce context, etc. Cunoscându-mi ”mintea”, vă va fi ușor să ”mă înțelegeți”.

Încep expunându-vă mai întâi concepțiile/credințele/convingerile mele, pentru ca în ”articolul” următor să vă spun cum am ajuns la ele, ”cum s-au născut concepțiile/credințele/convingerile mele”, adică ”povestea vieții mele” – https://unsingurvot.wordpress.com/2015/06/19/autobiografia-samuraiului-dac/ . Concentrat, ele sună astfel:

 1. ”Dumnezeu” există. El este viu și real, este, de fapt, singurul viu și real. El ”se ascunde” ”înlăuntrul nostru”. El este ”indicat de”/”numit cu” o grămadă de nume, toate imperfecte: Dumnezeu, Adevărul, Unicul, Principiul Unic, Inteligența universală, Cel fără nume/nenumit, Cel de nedescris, de neînchipuit, etc.
 2. ”Diavolul” pare că există. EL nu este nimic altceva decât egoismul și lăcomia noastră. Unii îl numesc ”ego”, Deepack Chopra și mulți alții vorbesc despre ”umbră”, mulți despre ”inconștiență”. Eckhart Tolle îl numește ”corpul durerii”. Petru spune direct că ”diavolii sunt poftele noastre, care se luptă în mădularele noastre”.
 3. Noi, oamenii și nu numai, suntem, ”în esența noastră”, copiii lui Dumnezeu. Și suntem făcuți ”după chipul și asemănarea lui Dumnezeu”. Și, lucru important, ”noi” Îl moștenim, de drept. Însă această ”comoară” din noi este ascunsă ”vederii” noastre de egoismul nostru, de ”eu”. Este ”apărată” de diavol. Noi ”am uitat”, spune Platon și toți înțelepții, ”cine suntem”.

Noi suntem formați din două părți: Dumnezeu care există și diavolul care pare că există, dar care este doar o ficțiune a minții, o umbră, o părere/impresie.

Există deci în om două dimensiuni complet diferite: Dumnezeu și diavolul, Sinele și egoul, eu-Sinele și eu-egoul, Cunoașterea și ignoranța, Adevărul și minciuna, infinitul și finitul, divinul și umanul/lumescul, conștiența și inconștiența, fără forma și forma, obiectivul și subiectivul, (”inima” și ”mintea”, dar n-aș vrea să vă-ncurc). Ele sunt evident contradictorii. Sunt complet diferite pentru că unul îl ”naște” pe celălalt, iar ”celălalt”, născut de primul, ajunge să ”îl acopere”/”îl ascundă” pe primul, singurul existent.

Limbajul ”uman” este făcut să fie utilizat de dimensiunea a doua, de minte, pentru tot ce este omenesc, lumesc, finit, și este total inadecvat pentru a vorbi despre ce este divin, infinit.

Contradicția mare vine din ”amestecerea” frecventă a celor două planuri: eu-egoul și eu-Sinele-Copilul lui Dumnezeu. Datorită neînțelegerii foarte exacte a acestor ”noțiuni”, ”orbii îi conduc pe orbi” unde altundeva decât ”în groapă”. S-a creat astfel confuzia și se crede că eu-egoul poate ”să cunoască Adevărul”/”să-L cunoască pe Dumnezeu”/”să cunoască cine sunt”/”să ajungă la Dumnezeu/iluminare/cunoaștere/Sine …”.

Aceasta este o eroare frecventă, cunoscută sub numele de ”devenire”. Eu-egoul nu poate face nimic (și, deci, nici deveni ceva), nu poate obține nimic și nu poate avea nimic. În fapt, eu-egoul este singurul ”obstacol” care ”ne împiedică” să-L cunoaștem pe Dumnezeu, și să ”realizăm”/conștientizăm ceea ce suntem deja și, implicit, ceea ce avem. Când eu-egoul piere, dispare, atunci Adevărul/Dumnezeu apare. Cu alte cuvinte, spun înțelepții, nu este nimic de ”obținut”, de ”cunoscut” sau de ”făcut”. Tot ce este ”de făcut” este această înțelegere a faptului că, atunci și numai atunci când eu-egoul ”moare”, ”apare” Adevărul/Dumnezeu/Sinele/Cunoașterea/Iluminarea. Această înțelegere nu poate ”veni” decât atunci când mintea este tăcută, când mintea este ”fără gânduri”. Gândurile sunt ”zgomotul” care ne împiedică ”să auzim” Adevărul.

Este experiența fiecăruia dintre noi faptul că, atunci când suntem foarte liniștiți, fără ”griji”, ne putem concentra cu ușurință asupra celor ce avem de rezolvat, această concentrare ducând la un ”randament” ridicat. Și viceversa, când suntem ”îngrijorați”, când ”nu putem scăpa de gânduri”, atunci nu ne putem concentra deloc și ”nimic nu ne iese cum trebuie”.

Un ”adevăr” important este că, ”a avea o minte tăcută/liniștită/împăcată”/”a medita”/”a iubi”/”a cunoaște” nu este un ”a face”, ci este un ”a fi”. De aceea înțelepții spun că nu putem (avea sau face) ”medita”, ”sta fără gănduri”, ”iubi”, ”cunoaște adevărul”, ci putem fi în starea ”fără de gânduri”, în starea de ”meditație”, de ”iubire”, de ”cunoaștere”. În această stare ne aflăm spontan atunci când, fiind iubiți, învățăm să iubim și, iubim la rândul nostru. Aceasta este starea în care suntem ”fără gânduri”, suntem ”în pace”, ”liniștiți”, ”în meditație”, ”în tăcere”.

Dar, atenție, eu-egoul-mintea nu poate face ca eu-egoul să moară/dispară. Eu-egoul-mintea nu poate ”cunoaște” pe eu-Sinele-copilul lui Dumnezeu, cu atât mai puțin să devină eu-Sinele. Eu-mintea nu poate să facă mintea să stea în pace, fără gânduri. Când acest lucru este bine înțeles, atunci eu-egoul-mintea tace, și, în această tăcere, Adevărul/Dumnezeu/Sinele/Copilul lui Dumnezeu își face apariția.

Înțelepții spun că tot ce poate face eu-egoul-mintea este să înțeleagă bine acest ”adevăr” enunțat mai sus. Deci, maxim, mintea poate accepta că ea nu este suficient de ”mare”/”cuprinzătoare” pentru ”a cuprinde Adevărul”. Aici se termină filozofia/”cunoașterea cu mintea”/”cunoașterea superficială” și începe esoterismul/isihasmul/mistica/”cunoașterea cu inima”/”cunoașterea profundă”. Este momentul când, asemenea lui Socrate putem declara în cunoștiință de cauză: ”știu că nu știu nimic”, sau precum Ecleziastul: ”deșărtăciunea deșărtăciunilor: Eu care am fost regele lumii și am avut …., vă spun: totul este deșărtăciune și vânare de vânt”.

Când ”cea ce nu sunt eu” (prin cercetare de sine ajung să înțeleg că ”eu nu sunt acest ansamblu corp-minte”, ci infinit mai mult) este bine înțeles de către ”mine”/eu-ego-minte, eu-egoul-mintea și-a făcut bine treaba: de aici înainte e treaba lui Dumnezeu (deși când Adevărul va apare, vom vedea –spun înțelepții- că însăși Calea a fost parcursă cu ajutorul lui Dumnezeu în cel mai mic amănunt, în totalitate, și nicidecum de ”noi”-ego).

Când ”eu”-egoul dispare ≡ când ”mintea tace”, în această stare de ”fără eu-egou”, de ”fără minte”, de ”dincolo de minte”, de ”meditație”, de ”iubire”, de ”pace”, ”Dumnezeu” ”își face apariția” și preia complet tot ceea ce ”este de făcut” și eu-Sinele este conștient de aceasta.

4. Scopul vieții este ”să cunoaștem cine suntem”, este ca ”noi” să ajungem la ”esența noastră”, să ”ne luăm în primire moștenirea”, să ajungem ”în împărăția lui Dumnezeu care este în lăuntrul nostru”. ”Cunoaște adevărul, și adevărul te va face liber!” și ”căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu, și tot restul va urma!” ne îndeamnă învățătorul. Această ”călătorie” de ”unde suntem acum noi” la ”esența noastră”, poartă denumirea de ”Cale”. Calea este ”procesul” de ”scăpare de ego”, de ”renunțare” la ”eu”, de ”ucidere” a ”diavolului” –care este egoul-, de ”iluminare”, de ”găsire a lui Dumnezeu”, de ”cunoaștere a Adevărului”, de ”recunoaștere a Sinelui”, de dobândire a ”virtuții”. Acest proces ne conduce către starea numită meditație, iubire, compasiune, starea ”fără de gânduri”, starea ”dincolo de minte”, starea ”fără eu/ego”, starea ”fără de dorințe”, ”sfârșitul suferinței”, ș.a. Toți acești termeni indicând spre același ”lucru”, fiind aproape sinonimi.

Omul se află întotdeauna pe Cale, este mereu ”undeva pe Cale”, de când ”se naște” și până ”moare”. ”Gradul” de apropiere de Adevăr/Sine/Dumnezeu/Cunoaștere/Iluminare este dat de gradul de pace/împăcare/liniște/conștiență/prezență/luciditate în care se află în mod obişnuit.

Calea este drumul ”nostru” de la inconștiență totală la conștiență totală, de la ”eu” la ”Sine”.

Mulți ”oameni” ca și noi au ajuns ”la capătul Căii”, ”la Dumnezeu”, și ne-au spus ”cum să parcurgem Calea”, ce ”să facem” pentru a ajunge ”să cunoaștem Adevărul”. Doi dintre cei mai ”cunoscuți” oameni, pentru occidentali, care ”au cunoscut Adevărul” sunt Isus și Budha. Ei au spus aproape exact aceleași lucruri, folosind un limbaj puțin diferit, Budha cu 500 de ani înaintea lui Isus, însă, orice cercetător serios poate vedea clar similitudinea învățăturii lor. Dar în orient ”se vorbește” curent de numeroși ”iluminați” care descriu Calea într-un mod mai mult sau mai puțin propriu/diferit, mai mult sau mai puțin adecvat zilelor noastre.

Acum au apărut însă numeroși occidentali care vorbesc în cunoștință de cauză despre ”dezvoltare personală” care nu este decât ”o abordare științifică” a Căii (de cele de mai multe ori ei se feresc să pomenească că ei înșiși sunt oameni profund religioși). Ei dau detalii precise despre parcursul Căii, în partea ei superioară, chiar dacă nu despre capătul ei.

Cei care înțeleg limpede adevărurile/principiile pe care le prezintă aceste cărți despre ”dezvoltare personală” și le aplică/urmează deplin, se pot încumeta spre finalul căii. Evident că sunt o grămadă de indivizi care, fără o cultură specifică, sunt stabiliți ferm în principii (adevăr, onestitate, modestie, răbdare …), și astfel se află în parte finală a Căii.

Esența pe Cale este atenția noastră (în fapt atenția este esența peste tot). Cu cât ”avansăm pe cale”, cu atât atenția noastră devine mai focalizată, și viceversa. Când avansăm pe cale, când ”ne maturizăm” psihologic (este evident că maturizarea biologică nu înseamnă nici pe departe maturizare psihică și spirituală, de multe ori indivizii rămân imaturi până când ”mor”) vine un moment când atenția/căutarea noastră, puternică și focalizată, se îndreaptă de la „exterior” la ”interior”, de la ”lume” la ”sine”, la ”divin”, de la obiecte la subiect, la noi înșine, la ce se ascunde înlăuntrul nostru. Este un moment crucial, care atestă deja că, ”căutarea” este foarte avansată. Când atenția ”se întoarce” asupra noastră înșine, începem, prin această observare, ”să ne cunoaștem” și să realizăm astfel acel ”cunoaște-te pe tine însuți” de care vorbea Socrate.

Și când ”atenția noastră” va fi focalizată total pe ”noi înșine” (pe ”eu sunt” cum se numește în literatura de specialitate), în această stare de tăcere totală, de pace totală, de liniște totală, de ”fără gânduri”, de ”vid”, de conștiență totală, atunci, spontan, ca o explozie de înțelegere, va apare cunoașterea a ”ce/cine sunt”. Atunci are loc ”cunoașterea Adevărului”, atunci ”Îl cunoaștem pe Dumnezeu”. Atunci ”ne luăm în primire moștenirea”.

Marea Cale presupune/este, bineînțeles, înțelegerea principiilor. Înțelegerea adevărată a principiilor înseamnă aplicarea lor. Și, în cadrul acestor principii, ”a spune adevărul” este principiul șef, este pricipiul de aur care le include pe toate celelalte. Credința mea este că atunci când vom spune adevărul în orice împrejurare, Dumnezeu deja e apărut.

Din această cauză, în piață și oriunde prin București, din ianuarie de când ”flutur” steagul, când am fost întrebat ”care este mesajul meu” am răspuns simplu și clar ”să nu mai mințim”. După puțin timp am înțeles că important este, nu să nu-i mai mințim pe ceilalți, ci, mai ales ”să nu ne mai mințim pe noi înşine”. Atunci când ”nu ne mai mințim pe noi înșine”, nu mai e cazul să-i mințim pe ceilalți, nu mai e nevoie.

Noi îi mințim pe ceilalți doar pentru a ne apăra ”imaginea” pe care o avem ”despre noi”, adică egoul. Și atunci când nu ne mai imaginăm nimic despre noi, când nu mai inventăm nimic, când ne împăcăm deplin cu noi înșine și ne acceptăm așa cum suntem -deci nu ne mai mințim-, nu mai e nevoie să ne apărăm ”imaginea” prin minciuni.

Isus spune ”oricine se uită la femeie, poftind-o, a şi săvârşit adulter cu ea în inima lui”. Dacă poftim și spunem asta, deci nu o mai ascundem ci ne asumăm pofta, atunci nu ne mai mințim pe noi că ”am fi altceva decât suntem”, și atunci nu o să mai fie nevoie să ascundem celorlalți asta. Când ”nu mai avem ascunzișuri”, toate energia enormă consumată pentru ”a acoperii mizeria” este eliberată și ne stă la dispoziție pentru orice întreprindem. Atunci puterile noastre cresc înzecit. Atunci prindem aripi.

Spusul adevărului în orice situație, o știm cu toții, este foarte satisfacător, din punct de vedere psihologic. Atunci ne simțim foarte puternici și siguri de noi, invulnerabili. Nimănui nu-i place starea ”de după minciună”, dar ne mințim pe noi înșine că trebuia s-o facem. Până acolo încât devine o obișnuiță, un act reflex, inconștient. Trebuie să parcurgem drumul înapoi.

Vom constata că ”spusul adevărului în orice ocazie/împrejurare” are ca finalitate/duce la moartea egoului. Ori moartea egoului duce la apariția lui Dumnezeu, cum spuneam anterior. Avem aici demonstrație faptului că Adevărul este Calea (”unică”) care duce la Dumnezeu (Cristos este fiul unic al lui Dumnezeu). Această ”demonstrație” o fac pentru prima dată acum, când scriu aceste rânduri (”știam” că ”adevărul este marea cale”, o spuneam de mult, ”știam” și că ”moartea egoului” are ca rezultat ”apariția lui Dumnezeu”, spuneam chiar că nemaimințându-ne nu mai e cazul să mai mințim pe ceilalți, pentru că îi mințim doar pentru a ne proteja egoul, însă nu le legasem împreună pe toate: nemaimințându-ne pe noi înșine egoul va muri, și astfel Dumnezeu va apărea). Cât de simplu pare acum :).

În fapt, cred că este o experiență a noastră, a tuturor, că atunci când încerci să ajuți pe cineva sau să înveți pe cineva ceva, atunci te ajuți pe tine (ți se întoarce) și înțelegi tu mai bine acel ceva.

Principiile sunt pietrele de temelie ale caracterului. Și cine are un caracter puternic și nobil, acela va avea o viață nobilă, demnă de un copil al lui Dumnezeu. Singura preocupare a omului ar trebui să fie ”formarea” unui astfel de caracter, care se poate doar prin cunoașterea și înțelegerea principiilor, pentru ca apoi să fie aplicate în ”viață”. În fapt, aplicarea în viață a principiiilor este singura dovadă a cunoașterii acestora. Calea mai poate fi descrisă și ca însușirea Principiilor, dobândirea Virtuții.

Viața noastră, vom înțelege, este o călătorie în care ni se înfățișează evenimente/”întâmplări” din care ”noi” să înțelegem ceva/ să tragem niște concluzii. Lecțiile se vor repeta (istoria se repetă) până când concluzia este trasă, principiul este învățat. Cum am spus, înțelegerea/învățarea unui principiu înseamnă/e dovedită de aplicarea lui în practică/ în viața de zi cu zi.

Identic este și cu ”destinul”/”viața” unui popor. Insistența cu care Dumnezeu ne-a servit aceiași lecție (comunismul, iliescismul și băsismul) îmi dovedește mie că acest principiu poporul român trebuie să-l înțeleagă: minciuna, demagogia, înseamnă moarte, iar adevărul înseamnă viață și trebuie apărat cu orice preț. Deși poporul român nu este ferm în apărarea adevărului (furtul de la referendum, făcut de curtea constituțională, și nu numai de ea, a fost acceptat de popor, cu ușurință chiar), totuși a votat masiv împotriva minciunii reprezentate acum de băsescu.

Ori exact ca în cazul individului separat, și un popor care are principii ferme (nu reguli ferme), are deci caracter, e un popor avansat. Ori din această cauză sunt fericit (nu mândru) că sunt român, și încerc și eu, prin conștiența mea, atâta cât e, să duc la creșterea conștienței poporului român.

Cum s-au format aceste concepții/convingeri? Prin studiu personal, implicare totală în ”căutarea întreprinsă”, atenție dedicată subiectului. Există o explozie de cărți deosebit de bune, toate tratând problema ”dezvoltării personale”, care accentuează diferite aspecte legate de formarea unui caracter integru. În primul rând recomand tuturor cartea ”50 de cărți fundamentale pentru dezvoltare personală” a lui Tom Butler-Bowdon. Autorul are, de asemenea, încă trei lucrări din ciclul  ”50 de cărți fundamentale de …”: spiritualitate, succes și psihologie.  Toate tratează în fond aceiași problemă: Calea spre perfecțiune umană.

Eu am avut surpriza, când a apărut la noi ”50 de cărți fundamentale de dezvoltare personală”, să constat că aproape jumătate din titluri constituiau demult lecturile mele favorite. De asemenea o mare parte din lucrările fundamentale de spiritualitate îmi erau cunoscute.

Citind aceste lucrări, care prezintă fiecare autor împreună cu cartea sa esențială, poți să alegi care lucrare ți se potrivește, conform nevoi tale de moment, conform condițiilor în care te afli: temperament, nevoi, situație emoțională, familială, economică, ș.a. Oricare dintre aceste lucrări îți pot schimba complet ”viața”. Oricum toate, mai mult sau mai puțin, spun aceleași lucruri, din puncte de vedere puțin diferite, conform ”situației” din care privește. Sunt lucrări cu adevărat fundamentale, care au contribuit esențial la dezvoltarea conștiinței planetare. Fără ele lumea s-ar fi aflat probabil încă în ”colibe”.

De asemenea, vă recomand cu căldură, orice carte a oricărui dintre autorii din topul britanic 100 Spiritual Power List by Watkins:

2011 2012
1. Eckhart Tolle 1. Dalai Lama
2. Dalai Lama 2. Eckhart Tolle
3. Dr Wayne W. Dyer 3. Thich Nhat Hanh
4. Thich Nhat Hanh 4. Deepak Chopra
5. Deepak Chopra 5. Paulo Coelho
6. Louise L. Hay 6. Elizabeth Gilbert
7. Paulo Coelho 7. Iyanla Vanzant
8. Oprah Winfrey 8. Ken Wilber
9. Ken Wilber 9. James Redfield
10. Rhonda Byrne 10. Rhonda Byrne
11. James Redfield 11. Alice Walker
12. Neale Donald Walsch 12. Nelson Mandela
13. Doreen Virtue 13. Dr Wayne W Dyer
14. Alejandro Jodorowsky 14. Doreen Virtue
15. Richard Bach 15. Michio Kaku
16. Alex Grey 16. Oprah Winfrey
17. Byron Katie 17. Alejandro Jodorowsky
18. Masaru Emoto 18. Mantak Chia
19. Nelson Mandela 19. Desmond Tutu
20. Bernie Siegel 20. Alex Grey
21. Caroline Myss 21. Peter Russell
22. Brian Weiss 22. Byron Katie
23. Mantak Chia 23. Ram Dass
24. John Gray 24. Esther Hicks
25. Gregg Braden 25. Bernie Siegel
26. Stephen R. Covey 26. Richard Bach
27. Marianne Williamson 27. Brian Weiss
28. Desmond Tutu 28. Andrew Cohen
29. Mata Amritanandamayi 29. Sri Sri Ravi Shankar
30. Philip Berg 30. Robin Sharma
31. Ervin Laszlo 31. Steve Taylor
32. Andrew Harvey 32. Z’ev ben Shimon Halevi
33. Don Miguel Ruiz 33. Andrew Harvey
34. Joseph Alois Ratzinger 34. Marianne Williamson
35. Krishna Das 35. Lisa Williams
36. Drunvalo Melchizedek 36. Francis Chan
37. Sai Baba 37. Don Miguel Ruiz
38. Jack Kornfield 38. Masaru Emoto
39. Pema Chodron 39. Gregg Braden
40. T.K.V. Desikachar 40. Andrew Weil
41. Esther & Jerry Hicks 41. Erich von Däniken
42. Dan Brown 42. Adyashanti
43. Z’ev Ben Shimon Halevi 43. Krishna Das
44. Diana Cooper 44. Sonia Choquette
45. Ram Dass 45. Joseph Ratzinger
46. Andrew Weil 46. Louise Hay
47. Satya Narayan Goenka 47. Amma
48. Jon Kabat-Zinn 48. Vladimir Megre
49. Alan Moore 49. Ervin Laszlo
50. Dan Millman 50. Elaine Pagels
51. Bruce Lipton 51. Jeff Foster
52. Peter Kingsley 52. Seyyed Hossein Nasr
53. Karen Armstrong 53. Neale Donald Walsch
54. Judy Hall 54. Drunvalo Melchizedek
55. Colin Wilson 55. Pema Chödrön
56. Joscelyn Godwin 56. Diana Cooper
57. James Lovelock 57. Bruce Lipton
58. Satish Kumar 58. Dan Millman
59. Shakti Gawain 59. Karen Armstrong
60. Elaine Pagels 60. Graham Hancock
61. Kyozan Joshu Sasaki 61. David R. Hawkins
62. Gary Zukav 62. Jack Canfield
63. Erich Von Daniken 63. Clarissa Pinkola Estés
64. David Deida 64. Sogyal Rinpoche
65. Oberto Airaudi ‘Falcon’ 65. Swami Ramdev
66. Stuart Wilde 66. Philip Berg
67. John Bradshaw 67. Caroline Myss
68. Jeff Foster 68. Michael Newton
69. Patrick Holford 69. Daisaku Ikeda
70. Andrew Cohen 70. Vadim Zeland
71. Vladimir Megre 71. John Bradshaw
72. Thomas Cleary 72. Richard Bandler
73. Daniel Pinchbeck 73. Jean Houston
74. Jonathan Goldman 74. Starhawk
75. Sonia Choquette 75. Daniel J. Siegel
76. Seyyed Hossein Nasr 76. James Lovelock
77. Mother Meera 77. Judy Hall
78. Barefoot Doctor 78. Gary Snyder
79. Richard Bandler 79. Patrick Holford
80. Robert Bly 80. Oberto Airaudi
81. Adyashanti 81. Dr Azmayesh
82. Sogyal Rinpoche 82. Mother Meera
83. Li Hongzhi 83. Rabbi Michael Lerner
84. Sri Bhagavan 84. Lynne McTaggart
85. Rupert Sheldrake 85. Michael Beckwith
86. John & Caitlin Matthews 86. Satya Narayan Goenka
87. Chogyal Namkhai Norbu 87. Satish Kumar
88. Kenneth Grant 88. Paramahamsa Nithyananda
89. Stanislav Grof 89. Rowan Williams
90. James Hillman 90. Prem Rawat
91. Clarissa Pinkola Estes 91. Mooji
92. Stephen Levine 92. Stanislav Grof
93. Candace Pert 93. Grant Morrison
94. Barbara Ann Brennan 94. Jon Kabat-Zinn
95. Coleman Barks 95. Dolores Cannon
96. Robert Thurman 96. Gangaji
97. B.K.S Iyengar 97. Shakti Gawain
98. William Bloom 98. Claudio Naranjo
99. Lynne McTaggart 99. Mastin Kipp
100. Marion Woodman 100. Marion Woodman

Cu toții sunt minunați. Pe mine însă Eckhart Tolle și Depack Chopra m-au ajutat enorm în definitivarea propriei concepții. În special Eckhart m-a făcut să înțeleg foarte clar că ”zgomotul” gândurilor făcut de egou-minte este cel care ”ne acoperă urechile” și astfel ”nu putem auzi” ”glasul lui Dumnezeu”.

Reclame
Comentarii
 1. In tot ce am citit in atrticolul tau am regasit ca o asemenea prospectie am facut si eu in interiorul meu si am ajuns la aceiasi concluzie, dar e mai greu cu stabilitatea de a ramine in starea cea buna, aici m-am gindit ca ar trebui sa apelam mai des la purificarea trupului si a sufletului. Nu mai esti nici ce ai fost inainte, te zapaceste pur si simplu. De aceia eu cred ca putin sint cei care pot si sint vrednici de aceste trairi. Ideile tale sint nobile si de apreciat dar ramin la convingerea ca numai cei alesi sint in stare de trai intr-o dumnezeire permanenta. Am scris acest text f. greu, nu mi s-a intimplat niciodata asa ceva. Parca cineva ar fi vrut sa nu-l scriu, altfel cum sa-mi explic faptul ca desi vroiam sa scriu cu litere mici, apareau literele mari. Sincer iti spun sint putin speriata.

  • unsingurvot spune:

   liniștește-te, nu este nimic extraordinar niciodată.
   Mintea-diavolul-egoul creează acest ”coșmar” în care ”ne învârtim”. Bineânțeles că mintea-diavolul-egoul nu este de acord cu propria-i moarte, și încearcă să facă gălăgie, ne-o spun toți sfinții. Până la urmă însă vom înțelege adevărul. Dar asta nu se poate fără o cercetare statornică și serioasă.
   Și Hitler credea că doar cei aleși au dreptul la viață. Să te crezi ”mai în măsură” decât ceilalți, este însăși diavolul.
   Diavolul a vrut să fie el mai șmecher, și ce-a obținut? Ce obțin și șmecherii de azi: disperare, neliniște, alergare în vânt
   așa că fi liniștită, toții copii Tatălui sunt perfecți; ce manifestă din perfecțiune este strict treaba lor. Noi să ne facem datoria.
   spor

 2. Incerc sa fac un comentariul si nu reusesc , vroiam sa-ti spun ca cineva mi-a sustras o fraza din textul de mai sus , adica dupa cuvintul ,,SUFLETULUI ‘ urma o fraza ,,pentruca vine ispita si rastoarna totul ” poate crezi ca sint dusa cu pluta dar in seara asta am avut certitudinea ca cineva a vrut sa se interpuna in a putea sa comunic cu tine . Acum o fac dupa ce am aprins o luminare de la mormintul sfint si am pus pe masa un crcifix. . Daca nu vei mai vrea sa tinem legatura , nu ma supar , crezind nustiu ce despre mine , dar martor imi este numai dumnezeu ca am spus adevarul .

  • unsingurvot spune:

   toate ”certitudinile” se vor duce într-o zi.
   și așa și trebuie să fie. Krishnamurti are o carte fb, ”renunțarea la cunoscut”.
   Dumnezeu/Adevărul nu poate fi cunoscut de eu-ego-minte. Dumnezeu se revelează doar când eu-egoul-mintea-diavolul s-a liniștit și a dispărut.
   mă bucur de toți care sunt pe cale, oriunde s-ar afla. Au din partea mea un spijin, dacă au nevoie.
   stai liniștită, eu ”nu cred nimic” despre alții, fiecare este așa cum dorește, deși nu e conștient de puterea proprie. cu timpul va afla. Dacă putem și ei vor, le putem da o mână de ajutor. Dar numai după ce cunoaștem adevărul.Altfel suntem precum orbii de care vorbește Isus, care vrea să ajute alți orbi.
   ochii larg deschiși, luciditate, ”veghe” -cum spune Isus-, și totul se va lumina.
   spor

 3. dragă Ionel,
  crede-mă că e suspectă ”grija ta” pentru mine, și ”informațiile detaliate” despre mine
  asta arată limPD că ești din”servicii”
  dacă știți atâtea, nu vă e rușine să le tăinuiți?
  altceva decât minciună și manipulare mai știți?
  cineva, de mult zice despre voi: ”vai de cei care și-au vândut sufletul”
  chiar vă e atât de frică de mine?
  am zis bine că sunteți niște fricoși amărâți, semănați cu șeful vostru
  dacă nu ați fi în haită, ați tremura ca niște șoricei zgribuliți

  • dați-vă seama băsiștilor că sunt prea tare pentru mintea voastră rudimentară
   dacă vreți ”să negociați” cu mine, ați văzut bine că niște colonei în carne și oase sunt prea mititei, și nu reușesc: ridicați miza
   aveți dreptate să vă fie frică de mine
   vă recomand ”să stați de-o parte”
   pentru binele vostru
   e un război pe care nu-l pricepeți
   voi ați rămas tot în epoca de piatră
   puneți mâna pe carte, sau rugați pe cineva să vă citească …

 4. […] Am dat ”unele explicații” în multe din articolele mele anterioare. Cum ”spusul adevărului în orice situație” provoacă ”apariția lui Dumnezeu” în articolul meu cel mai important: https://unsingurvot.wordpress.com/2012/11/09/care-sunt-conceptiileconvingerilecredintele-mele/ […]

 5. […] vreți să vă faceți o opinie pertinentă despre mine, atunci începeți su articolul: ” Care sunt concepțiile/convingerile/credințele mele” de pe […]

 6. […] Vă recomand articolul ”Care sunt concepțiile mele….” pentru a vedea cât de ușor este totuși calea spre libertate/fericire/perfecțiune: https://unsingurvot.wordpress.com/2012/11/09/care-sunt-conceptiileconvingerilecredintele-mele/ […]

 7. stegarul dac spune:

  din păcate pentru băsiști, USL are 67% în parlament!
  toate discuțiile sunt încheiate
  abia acum stegarul dac e mulțumit și e atent ca USL să-și respecte angajamentele!

 8. George Achim spune:

  ,Ok dar cind crezi ca populatia romaniei va ajunge sa te inteleaga, e cale lunga pentru acest popor orb. de a te face inteles Haitele trag de noi din toate directile : america Europa Asia si asa mai departe Rusi au demolat industria America au corupt inteligenta si forta de munca Asia vor investiti la noi ca pe alte piete nu au trecere .astea neau luat de prosti si sclavi femeile economia forta de munca sau dus pe apa sinbati de ce de prosti ce am fost Democratia e a lor nu a noastra cei din blocul comunist sintem sclavi lor

  i

 9. aprozarnet spune:

  peace

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s