Lucian m-a întrebat într-un comentariu la unul dintre articole de pe blog, ce părere am despre spusele marelui economist Anghel Rugină referitoare la cei care conduc lumea. Spusele domnului Rugină se găsesc pe blogul domnului Tănasescu:

http://dantanasescu.ro/2011/12/22/anghel-rugina-despre-adevaratii-conducatori-ai-lumii.html

Răspunsul meu:

Domnul Rugină are dreptate. Dintr-un punct de vedere lumesc, material. E firesc să existe o anumită ”ierarhie”; așa este peste tot. Situația pare nedreaptă, dacă privim din punct de vedere material, al ”averii” deținute. Numai că este vorba numai despre o avere lumească, care nu are, totuși, importanță decât în fazele primare ale maturizării psihice ale unui individ. Așa că, dacă privim situația din punct de vedere spiritual, al ”oportunităților” de creștere, lucrurile se schimbă complet. Cu cât ”ai mai mult de îndurat”, cu cât ai ”mai multe provocări” cărora le faci față, cu atât poți crește mai repede.

Așa că ”adevărata avere”, ”aurul curățat în foc”, pe care ”rugina nu-l poate mânca” este fapta bună izvorâtă dintr-o inimă curată. Înțelepciunea este adevărata avere a omului. Adevărata ierarhie a lumii este, înțelegem bine, cu totul alta decât cea ”la vedere”. Însă civilizația noastră, încă nu a ajuns să înțeleagă, în masă, aceste ”amănunte”.

Adevărul are ”mai multe niveluri”, în funcție de gradul de conștiență al privitorului, de maturitatea lui psihică, de obiectivitatea lui, de lipsa lui de egoism – toate aceste concepte indică spre același lucru.

Bineînțeles că există o ”realitate” fizică, dar aceasta este complet dependentă de ”realitatea” psihică, care este total dependentă de realitatea spirituală. Spiritul influențează total mintea, care influențează total corpul.

Orice ”eveniment” are în spate miliarde de cauze care concură, și a căror rezultantă este acest eveniment. Un individ nu ”vede” decât o parte infimă din aceste cauze, majoritatea îi scapă înțelegerii datorită, cum spuneam, imaturității mentale/psihologice. Înțelegerea tuturor acestor cauze care intervin pentru realizarea unui „eveniment” este atinsă de cel care, căutând ”Adevărul”, urmând ”Calea”, ajunge la ”Viață”.

Orice ”om” are propria subiectivitate, adică anumite concepții și valori, care îi distorsionează realitatea privită, prin procesul numit de ”percepție selectivă”. Astfel, ”realitatea privită” este transformată/trunchiată/selectată a.î. să ”încapă” în propriile concepții și valori.
Adevărul Ultim este cel ”descoperit” atunci când sântem complet obiectivi, adică atunci când egoul nostru nu mai există. Starea aceea este denumită ”dincolo de minte”, dincolo de ego, starea în Duhul Sfânt.

Totuși, care este ”soluția” oferită de Rugină? El spune: ”Putem în schimb să ne comportăm civilizat, să ne educăm bine copiii, să ne conservăm şi să ne protejăm mediul în care trăim, să ne respectăm şi să ne ajutăm, pe scurt: să ne trăim viaţa liniştiţi…”.

Sunt niște ”povețe” de bum simț. Toate, și multe altele asemenea, sunt ”propovăduite” de toate religiile și sitemele morale din lume. Ele sunt cuprinse în Legea fundamentală expusă de Învățător: ”iubește-ți aproapele ca pe tine însuți!

Cum se pune în practică aceasta? Este denumită ”Calea”. Tot cea ce face omul, de când ”se naște și până moare” sunt doar pași pe această Cale, de la inconștiență la deplină Conștiență, la deplină maturitate mentală/psihologică.

am mai vorbit de ”modalitatea de a ieși din Matrix” în articolul:
https://unsingurvot.wordpress.com/2012/02/11/iesirea-din-matrix/.

Reclame
Comentarii
 1. Ion Roată spune:

  Tot nu m-ai lămurit cum anume se trăieşte cale de 4 luni, exclusiv meseria de protestatar, şi nici cum anume se fac angajările. O fi din cauză că te-ai iubit pe tine însuţi ca pe aproapele tău Băse aşa cum propovăduieşti ?
  Bine mai seamănă aceste proteste „paşnice” regizate din umbră de Dogaru, de Voiculescu şi de găştile lor, care îşi doresc cu ardoare să degenereze intr-un haos contolat cam ca acesta http://ro.wikipedia.org/wiki/Revolu%C8%9Bia_din_1905 . Crezi că vor reuşi?

 2. ți-am mai spus nea Ioane, urechile tale băsiste nu pot auzii, ochi tăi băsiști nu pot vedea, mintea ta băsistă nu poate pricepe …
  acum e clar?

  • nea Ioane, dacă tu nu înțelegi, ce pot eu să fac?
   îți mai spun o dată: deschide-ți inima!
   atunci o să înceapă să-ți pese de cel de lângă tine, și apoi o să vezi cât de în eroare ai fost ținând partea unui tiran care și-a bătut joc de popor.
   procesul este valabil pentru toți băsiștii. Începând cu marii intelectuali: Peșu, Patapievici și Liiceanu.
   cât despre ”problemele” mele juridice, ce pot să-ți spun? De unde ști? De ce te frământă pe tine?
   să fiu mai clar, să reduc riskul de a nu fi înțeles: ești cumva unul dintre coloneii lui băse? făcut acum sau altă dată? Atunci de ce nu te ocupi de lucruri serioase și îți pierzi vremea citind lucruri neclare pentru tine? Ocupă-te de cea ce îți folosește. Nu-ți mai pierde vremea cu lucruri mărunte.

  • Ion Roată spune:

   Apoi eu nu înțeleg pentru că explicaţiile tale sunt neclare, în ceaţă şi aburite cum ţi-am mai spus. Poţi să faci mult mai mult dacă ne explici că profesia de protestatar este suficient de bine retribuită încât cei care o practică n-au nevoie să-şi mai facă griji pentru ziua de mâine. Cu cât vor fi mai clare explicaţiile că din prosteşte se trăieşte acceptabil, cu atât mai mulţi cetăţeni se vor angaja acolo şi vor da ture la Cotroceni. Păcat că breasla asta a protestatarilor în împărtăşeşteşi altora taina acestei meserii.
   Nu ştiu cum se deschide o inimă ca a mea, care nu-i o cutie de conseve ce poate fi deschisă cu scule mai mult sau mai puţin sofisticate. Macă-mea m-a născut cu inimă normală.
   Îmi pasă de cel de lângă mine, cu cât sunt mai apropiaţi cu atât mai mult, Ce vrei dovadă mai clară decât insistenţele mele de a mă angaja şi eu ca stegar, meserie curată şi cinstită. Vreau ca tot mai mulţi români să-şi găsească un astfel de loc de muncă şi să scăpăm ţara de tiraii care-și bat joc de popor punându-i la alte munci înjositoare preamărite de marii noştri intelectuali. Judecătorii regimului nu se exclud. Am o tante la Piteşti angajată ca grefieră la Tribunal, şi mi s-a plâns că nenea judecătoru’ cel rău că o pune pe ea sa te citeze. Mă gândeam şi eu că dacă tot am dat de tine, ar fi bine s-o ajut şi pe ea, că e aproapea mea.
   N-o ştiam că-i coloneleasă, dar dacă zici matale mai ştii? Învaţă-mă cum s-o testez.

 3. ion spune:

  cezar avramuta tu esti un escroc marunt care te invelesti in „dzeu” prea mult si mult prea inutil,bancile te executa si la cate falsuri ti-au descoperit „basistii” cine stie pe unde vei ajunge.
  vezi tu, dzeu exista si pana la urma fiecare primeste ce merita nu ceea ce vrea cum iti imaginezi tu .flutura steagul cat mai poti .

  • unsingurvot spune:

   nea Ioane, eu sunt ceea ce sunt. De ce te frămânți dumneata? Nu ai somn? Sau ”ai ordin de sus”?
   mata câte ”stele” ai?
   de fapt, fiecare face ce poate și ce știe, și la ce se pricepe. Cam puțin pentru potențialul tău, nea Ioane, nu crezi?

 4. ion spune:

  de unde stiu de problemele tale juridice??mi-a soptit o pasarica ca ai niste falsuri in inscrisuri oficiale iar daca nu ai fost arestat deja nu e pentru ca ai fi tu vreun destept care nu ai fost in stare sa iti stergi urmele ,probabil esti prea spiritual de aia,ci pentru ca vei fi luat cu toate televiziunile de fata ca sa te faci de ras definitiv .
  iti dai seama ce soc vei avea,tu care o tii sus si tare cu dzeu ,cu iubirea etc ,cand ti se va prezenta falsurile facute de tine ?cand va vedea toata lumea cand pe vremea psd-lui te infruptai din banii poporului ,cand participai la licitatii trucate ..ia zi atunci nu aveai steag? nu aveai inima?nu aveai credinta? esti in eroare daca crezi ca ma doare de tine in vreun fel ,numai ca ai putina nesansa ca unii au descoperit cine esti de fapt si curand vei fi parcat unde iti e locul de fapt,langa nastase prietene.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s