Reforma adevărată sau critica formelor fără fond

Posted: 8 mai 2012 by unsingurvot, samuraiul dac, stegarul dac in Uncategorized
Etichete:, , , , , , , , ,

Problema oamenilor, problema umanității poate fi descrisă simplu: formă vs fond.

Vreau să cunosc gândul lui Dumnezeu; restul sânt detalii!” spunea Albert Einstein. Câtă esență! Cum a reușit el intr-o propozitie să sintetizeze viața omului, rostul omului pe pământ!

Gândul lui Dumnezeu este fondul. Detaliile sânt forma.

”Cine pe-o astfel de clipă bogată n-ar da viața lui toată” spune Eminescu, vorbind tot despre prăpastia dintre formă și fond, dintre materie și spirit, cantitate și calitate, minte și inimă, informație și cunoaștere, a avea și a fii.

Puterea corupe: d-aia trebuie separația puterilor în stat; d-aia Ulise trebuie legat. Însă trebuie știut că un om moral, un om ”cu frică de Dumnezeu”, un om cu adevărat credincios, un înțelept, este incoruptibil.

”Un înțelept privește la fel la un munte de aur sau la un bulgăre de pământ”.

De aceea pentru mine reforma cea mare este reforma în educație: reforma inimii. Scopul educației este crearea de înțelepți, nu de roboți care să crească PIB-ul. Aristotel spunea acum mai bine de 2.300 de ani că problema lor cea mare este cine trebuie să aibă prioritate în educație: inima sau mintea. Ori la noi inima nici nu este băgată în seamă, dar să mai aibă prioritate. Problema în esență este cea a formei și a fondului. Dacă am lăsa ”intelighenției” rezolvarea problemei, am aștepta mult și bine pentru că, evident s-ar îneca în formă. Pentru că fondul, în mod evident, nu-l cunosc. Dacă l-ar fi cunoscut ar fi vorbit despre el, și astăzi nu am fi ajuns aici.

Răspunsul la aceasta problemă fundamentală, esența problematicii umane, în fapt, o dă Învățătorul: ”Da-ți Cezàrului ce este al Cezàrului, și lui Dumnezeu, ce este a lui Dumnezeu!”. A spus-o pe față, direct, dar câți au înțeles? Toți s-au oprit la Cezàr, prea puțini au mers până la capăt. Căci la capăt este ”ce-i a lui Dumnezeu”; ori totul, în fapt, este a lui Dumnezeu. Cezàrul nu are nimic. Cu alte cuvinte, toată viața nostră ar trebuie închinată lui Dumnezeu, căutării Lui. De fapt, ”cunoaște Adevărul și Adevărul te va face liber” spune învățătorul.

Acum, ca diavolul să nu fie atât de negru, se cuvine să nuanțăm: când apărăm adevărul, când ne pasă de semenii noștrii, când ne bucurăm de reușita aproapelui, atunci ne închinăm lui Dumnezeu. Și viceversa: când mințim ne închinăm diavolului și îl hulim pe Dumnezeu.

Reforma inimii înseamnă, în fond, să redevenim umani. Să ne pese, să ne implicăm și, mai ales înseamnă să înțelegem pe cel de lângă noi. Pentru asta ar trebui să nu mai fim atât de centrați pe noi înșine, atât de egoiști. Presupune să începem să ne cunoaștem pe noi înșine mai profund: să înțelegem că suntem niște ”pui de Dumnezeu”, niște ființe spirituale care locuim într-o lume aparent materială. Înseamnă să mutăm accentul de la materie la spirit, de la formă la fond, de la cantitate la calitate, la detaliu și la esență.

Să înțelegem că știința este doar un instrument care ne face viața exterioară mai ușoară pentru ca timpul astfel câștigat să-l dedicăm vieții interioare, căutării lui Dumnezeu. Să înțelegem că tot ce există, există pentru a ne ajuta să ne apropiem de Dumnezeu.

Învățătura trasă din viața politică trebuie să o extindem și vieții spirituale. Și aici, chiar mai abitir aici, mișună lupii îmbrăcați în oi (preoți și cărturari fățarnici). Și aici demagogia este la ea acasă. Valorile reale trebuiesc separate cu grijă de falsuri.

Pentru că ce este omul fără Dumnezeu? Doar ”un om fără de Dumnezeu!”, um om fără nici un rost, um om degeaba. Nimic.

ScopulGrupului pentru orientarea românilor către Dumnezeu/Adevăr” este acela de a clarifica scopul și a orienta pașii pe Calea spre Dumnezeu. De a îndrepta atenția românilor/oamenilor de la formă la fond. De a a-l ajuta astfel să ajungă să trăiască o viață împlinită.

P.S. Ori ce vedem noi la clica șobolanilor portocali? Numai și numai minciună; numai și numai demagogie. Numai ”oameni fără Dumnezeu”. Culmea mizeriei morale: ei vorbesc despre binele poporului, despre reformă, despre ”a trăi bine”, în timp jefuiesc țara mai rău decât fanarioții, faptele lor trădu-le apucăturile.

Și revin: de câte ori șobolanii portocali mint și de câte ori fură, toți cei care i-au votat și cei care nu au fost la vot mint și fură o dată cu ei. Iar printre aceștia, la loc de frunte sunt oamenii de cultură care ”stau în banca lor”, care nu se implică să condamne cu putere fărădelegile petrecute lângă ei. De frică pentru viața lor liniștită. Neînțelegând că, în felul ăsta, își pierd adevărata viață.

Reclame
Comentarii
 1. Costiputza spune:

  Nu exista oameni incoruptibili, cea mai relevanta exemplificare o poti gasi in filmul ala cu joanna d’arc „http://www.imdb.com/title/tt0151137/”, daca poti uita-te macar la sfirsitul filmului la trairile ei. Doar ca nu toti sint corupti de putere sau bani, daca crezi contrariul inseamna ca n-ai invatat nimic de la viata, sau esti prea naiv si credul! In rest ce spui despre reforma noastra ca oameni este corect, educatia este singura metoda prin care poti construi ceva durabil si care sa aiba o valoare recunoscuta si in viitor. Cit despre credinta cred ca faci o greseala, se poate de exprimare sau oamenii inteleg gresit chestia asta. S-a ajuns la ideea de a crede ca numai avind credinta in dumnezeu, rugindu-te, avind ginduri pozitive sa schimbi ceva. GRESIT ajuta sa gindesti dara daca tot ce faci e doar sa gindesti atunci esti absolut pierdut, pina nu faci si ceva concret nu se va intimpla nimic. Si mai cred un lucru, dumnezeu daca exista nu-i ajuta pe prosti si pe fricosi, numai pe cei care au curajul sa incerce, mai sint unii care cad in extrema ailalta, hai sa incercam orice de parca n-au invatat ca focul arde. Ca altfel cum s-ar petrece lucrurile daca toti ar sta cu mîinile incrucisate si s-ar ruga toata ziua, cine ar mai lupta, cine ar mai munci, cine ar mai face copiii pe care sa-i poti educa? De-aia nu sint de acord cu tine Cezar fiindca pui prea mare pret pe credinta, care pina la urma va ajunge o forma fara fond, va deveni un scop si nu un mijloc! Si prefer un om care sa nu-si stie rostul dar sa si-l caute decit un prost care sa fie 100% convins ca deja stie totul si sa urmeze calea ca un fundamentalist!

 2. aprozarnet spune:

  Cezar nu e 100% convins ca stie totul…ci de a FI…
  iar asta nu se face prin credinta intr-o FORMA TRASATA DE UNII ORI ALTII N DIFERITE NUANTE 🙂 Tot n-a fost inteles Cezar desi ascum s-a exprimat mult mai in esenta si pragmatic….iar eu i-am spus ca n-o sa fie inteles prea bine:) – NU CA AS STI EU TOTUL:) pace

  INSA nu e VORBA de ADEVARUL ABSOLUT a il STI…NU E VORBA DE ASTA DELOC …iar Cezar DEASEMENEA nu vorbeste DELOC de asta:) DOAR DE A „FI” …pt ca atunci „STAI in Adevar” cum spune el… nu DE a sti la NIveL Constient detaliat ADEVARUL ABSOLUT:) …nu ar avea loc in fiinta noasta nu de alta:) daramite doar in capul nostru.intr-adevar….

  CI DE A „FI” in adevar….deci noi, ca fiinta(spirituala, dincolo de idee/planul/granitele percepute cu ochiul…conceptele trasate pana acum la nivelul maselor)….iar astfel „Fiind” …cu adevarat, si deci „a sta in adevar”…se deschide Calea(cum zice Cezar)…constant, eu zic ca se reveleaza in moment de moment natural adeavruri de care ai nevoie nu doar la nivel de teorie-idei ci chiar de la mod de comportament EFICIENT_FIN_Puternic_COMPATIBIL_Rezonant_ etc …fara sa fi facut scoli…sa fii studiat infinite domenii de relationare, cunoastere de functionare in profunzime a proceselor interne externe ..PUR SI SIMPLU devine un dans natural…nu fara efort, dar cu implinire/lejeritate chair in timp ce e infaptuit si Face totul la momentul oportun si atitudinea si puterea potrivita…pt sine si cei din jur etc. |

  Asta nu se poate fi insa „A Fi” …deci in adevar, NU se poate accesarea lui in FRICA care este si URA.
  Deci „FII”
  „Adevarul e in tine” (asta e e tot ce trebuie sa ai incredere…nu intr-un aume adevar trasat)
  stai in adevar
  NU-ti Fie FRICA…deloc.
  Frica e si Ura.

  in rest intr-adevar…cum e si vorba „Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si in traista”…desigur…si fiecare avem datoria noastra de luminare/aprindere…a ce e in jur cat ne sta in putinta fara a sari calul la a obliga/interzice etc…ca „interzicerea nu e buna, deoacerece cineva va face adesea alegerea gresita numai ca sa fie alegerea lui”, dar numai daca o facem pt noi intai „aprinderea”… ca sa luminam in jur Top 10 citate Mahatma Gandhi (alege maxim 3)

  Cultura unei națiuni stă în inimile și sufletul populației.
  Furia și intoleranța sunt inamicii unei înțelegeri corecte.
  Întâi te ignoră, apoi râd de tine, apoi se luptă cu tine, apoi câștigi.
  Cred că omul este cel mai puternic soldat pentru că îndrăznește să moară neînarmat.
  Îmi place Christos-ul vostru, dar nu-mi plac creștinii voștri. Creștinii voștri nu sunt deloc asemenea lui Christos.
  Resping orice doctrină religioasă care nu se bazează pe judecată și contravine moralității.
  Viața mea este mesajul meu.
  Rugăciunea este confesiunea slăbiciunii.
  Acolo unde este iubire este și viață.
  Trebuie să fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.
  ; pace

  • Costiputza spune:

   aprozarnet ai comentat fara sa intelegi si ai comentat in asa fel incit sa vorbesti mult si fara rost. Eu am facut referire la afirmatia lui cezar „Pentru că ce este omul fără Dumnezeu? Doar ”un om fără de Dumnezeu!”, um om fără nici un rost, um om degeaba. Nimic.” Iar daca asta inseamna ca omul e fara rost am explicat ca prefer unul fara rost decit unul sigur pe el 100%, greu de inteles afirmatia mea, nu, trebuia sa fac o schema. Oricum cred ca-ti displac ideile concise de folosesti asa multe cuvinte sa nu spui nimic. Iar cezar are dreptul sa creada orice, dar si eu la fel, daca si-a facut blog e ptr a afla si parerea altora, nu trebuie sa coincida neaparat!

 3. aprozarnet spune:

  daca esti pierdut de tine…esti fara rost in simtire in acele momente…insa intr-adevar iti cauti rostul fiind in durere/separare/ignoranta de sine…e o experimentare pt ajungerea la maturitate a fiintei- „daca iubire nu e, nimic nu e”, pace ; Adevar/Libertate/Iubire Iubire/Libertate/Adevar –

  „Cunoasterea dusa(adevarat/reverenta pt. adevar) cat mai pana la capat constant, va duce catre Iubire – Iubirea duce catre Cunoastere”
  Pamanteanul sau Getul Galactic Lucian, ma inclin „Esentei” din tine; pace tie, respect(sincer), iubire
  salut, imi cer scuze asemenea

 4. […] O puternică mișcare civică acum îi poate face conștienți de suveranitatea poporului. Pentru că la ei vorbele nu-s decât ”vorbe”, palavre, demagogie; la ei astea sunt ”forme fără fond” (https://unsingurvot.wordpress.com/2012/05/08/reforma-adevarata-sau-critica-formelor-fara-fond/). […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s