Toată lumea se întreabă și întreabă asta peste tot: analiștii, politicienii, oamenii – în piață, acasă ori la servici.
Răspunsul este foarte simplu: fiindcă nu au de ce! Ei știu foarte bine (simt asta) că ”totul e o făcătură”. Că ”pleacă ai noștri, vin ai noștri”. Aproape nimeni nu e ”de încredere”.
La fel cum toată lumea se întreabă ”de ce nu vine populația la vot?”. Pentru că oamenii nu au de ce să vină la vot. Pentru că nu au pe cine să pună în fruntea lor, nimeni nu îi reprezintă cu adevărat. Toți (majoritatea) vin doar ca să fure, să le fie lor mai bine. Tot ce spun ei este doar demagogie. Și atunci de ce să piardă timpul degeaba? ”Pe cine să aleg?” (nimeni nu e demn de a fi ales) e răspunsul lor.
Și atenție! Este esențial. Nu ”alții” trebuiesc să vină, nu neapărat ”oameni noi”. Pentru că și aceștia pot să fie ”la fel”, cu aceleași apucături. Trebuiesc să vină/apară caractere. Trebuie să înțelegem noua paradigmă: etica caracterului vs etica personalității. Ne trebuiesc oameni morali și nu oameni ”deștepți”.
Bineînțeles că, momentan, altă soluție decât firava opoziție USL nu avem. Firavă din punct de vedere moral, pentru că, PSD-ul în totalitate iar PNL-ul jumătate, sunt ”tot ai noștri”, tot ”foștii”, tot lupi îmbrăcați în haine de oi, tot oameni ”fără caracter”, oameni ”fără frică de Dumnezeu”.
Am mai spus: marea soluție este ”întoarcerea la Dumnezeu”, întoarcerea la adevăr. Adevărul este marea soluție, singura soluție. Și asta este evident: demagogia, minciuna, poate fi învinsă doar de adevăr.
Această soluție se aplică, în primul rând, personal. Aplicată personal (eu ”stând în adevăr”), ea ”se împrăștie” rapid în societate. Și anume, când eu, un caracter, ”stau în adevăr” și ”țara arde”, eu trebuie să sar ca ars și să sting focul. Când vede minciuna că a ajuns la rang de cinste -țara e condusă de un mincinos care e înconjurat de o adevărată mafie portocalie- un adevărat caracter nu poate sta ”cu mâinile în sân”. El e obligat să ia atitudine: să-și manifeste puternic dezaprobarea față de cea ce se petrece, în ultimă instanță ieșind pașnic în stradă.
Și cum atitudinile luate în realitate sunt destul de palide, ajung la concluzia că, în țara noastră, sunt decât foarte puțini ”oameni morali” cu adevărat. Destul de trist.
Aștept cu nerăbdare ca marile noastre valori, marii noștrii oameni de cultură, să vină în stradă. O oră măcar. Asta ar da tonul. Presa și televiziunile ar vui. Lumea s-ar deștepta.
Totuși, acești puțini români morali își vor uni vocile într-un singur glas care va ajunge să fie bine auzit de toți românii, glas care va indica clar Calea: Adevărul și Viața.
Și ce poate fi mai afară din adevăr: Dumnezeu ne-a dat viața iar noi l-am scos afară din ea. E mult mai grav decât ați omorâ părinții care te-au născut și crescut. Ce poate fi mai mincinos, mai departe de adevăr, decât această depărtare de Dumnezeu, această nesocotire față de Cel ce ne-a dat viață? Și evident, viceversa: ce poate fi mai din adevăr, mai departe de minciună, decât recunoașterea cu tărie în viață noastră a Tatălui ceresc, a faptului că viața noastră este El și nimic altceva, că noi nu avem nimic de fapt, că nimic nu-i al nostru cu adevărat.
Socrate spunea că ”eu știu că nu știu nimic”, vrând să ne transmită faptul că ”cunoașterea lumească”, cunoașterea cu mintea, e în fond doar necunoștere, e lipsită de putere, de adevăr. E ”deșărtăciune și vânare de vânt”. Că adevărata cunoștere –”cunoașterea cu inima”- vine prin har când ”duhul lui Dumnezeu” coboară peste noi, vine prin revelație la cei ”care-L iubesc pe Dumnezeu”.
Și doar cei ce ”nu sunt din Dumnezeu” se tem de El, le e frică să vorbească despre El, nu-L cunosc și nu-L recunosc. Ceilalți ar vorbi numai despre El tot timpul. Și este evident de ce: pentru că doar El este real și de la El ne vin toate. Și pentru a înțelege asta nu e nevoie decât de o mică cercetare/căutare.
Pentru ”a cunoaște”, pentru ”a fi liber” nu trebuie decât ”să cauți adevărul”. Învățătorul spune: ”cunoaște adevărul și adevărul te va face liber” și ”cine caută găsește”. Acestea adunate dau ”cine caută adevărul îl găsește”, și ”găsind/cunoscând adevărul este liber”. Deci toată enigma vieții se reduce la această ”căutare a adevărului”. Care nu este ceva atât de greu pe cât pare, pentru că ”nu te teme, turmă mică, că Tatăl vă dă cu plăcere împărăția!”. Și, mai ales, ”fiți desăvârșiți, precum Tatăl vostru desăvârșit este!”.

Reclame
Comentarii
 1. Emilian spune:

  Un raspuns și mai concret la întrebarea din titlu, aici:

  http://ceicunoi.wordpress.com/2012/01/18/de-ce-nu-protesteaza-mai-multi-romani-in-strada-motive-pol4/

  🙂

  E misto asta: „Trebuie să înțelegem noua paradigmă: etica caracterului vs etica personalității. Ne trebuiesc oameni morali și nu oameni ”deștepți”.” True…

 2. Andrei Right spune:

  Votati Dan Nicusor la Bucuresti! E de incredere si destept.

 3. Costiputza spune:

  Eu am o parere despre craciun si anume ca s-ar putea sa fie arestat ptr a fi propulsat politic. Eventual in urma unui protest, poate se insceneaza ceva, nu stiu dar se poate ca el sa urmeze traseul diaconescului ptr cresterea capitalului politic cu liderin. Oricum se pare ca unde e craciun e si antena 3 iar mutantul de gidea n-a reusit decit sa ma enerveze la emisiunea cu tuzgureanu, ma uitam 5 minute dupa care nu mai suportam si plecam. Am mai spus voiculescu n-are cum sa urmareasca acelasi scop cu al meu, ca simplu cetatean. In continuare ma bucura un singur lucru, desi dezbinarea a reusit (chiar daca nu se mai striga usl=pdl grupurile sint divizate), desi diversionistii de multe ori sint mai multi decit noi, tot îi stam in git lu’ base, tot incearca. Ca ex sint multi tineri care incearca diverse chestii, ori sa strige prostii (nu ma refer la obscenitati ca doar e protest nu socializare), ori sa ne cheme spre arhitectura, ori sa inceapa cu reformarea clasei politice desi noi n-am spus ca-i iubim pe cei din opozitie, ori pur si simplu incep diverse scandaluri mai mici sau mai mari in functie de disponibilitate. Asta ma convinge zi de zi ca usl-ul sta fix de-a curmezisul pedeleprelor si ca îi disperam zi de zi pe jefuitorii neamului. dar probabil ca sint multi care sint scirbiti de diversiuni si au hotarit sa nu iasa si sa se exprime doar la vot. Numai ca pina la vot mai e destul iar timp de furat berechet. Eu de fapt ies in piata si din motivul asta, sa demontez diversiunile, sa nu le las sa se intimple, fiind acolo pot sa discut cu oamenii si sa repunem lucrurile pe fagasul corect. Asa ca basule, stai linistit vine ea vrema ta desi foarte tiptil, ti se va intimpla atunci cind nu te astepti!

 4. Sunt de acord cu majoritatea lucrurilor pe care le spui. Este un discursc cu adevarat interesant. Intoarcerea la adevar este cu adevarat calea ce trebuie urmata. Totusi nu stiu de ce aceasta intoarcere este de natura religioasa. Intr-un sens filozofic, poate.

 5. aprozarnet spune:

  nu e de natura religioasa. Dumnezeu e doar un termen/nume….nu apartine bisericii, poti sa folosesti in loc „ceea ce este”. Iar toti tindem catre sine….regasire- totul e in interior…cand nu ne satisfacem oricat am cauta in exterior ne intredeptam atentia catre interior…in nimic e totul. Adevar.LIbertate.Iubire – Reverenta pt Adevar. Adevarul te va elibera, intotdeauna. Sa-l gasim pas cu pas …pe diferite grade/niveluri de care suntem capabili la un moment dat….in interior fiind tot adevarul.iubire.libertate.
  „Iubirea neconditionata e libertate” „Totul si ceea ce suntem e doar un moment” „Ura e….Frica; Puterea e IUbire(a)”

 6. Costiputza spune:

  Concluzie ptr acest articol. Lumea nu iese in strada in primul rind fiindca e proasta. Peste 80% din populatie este alcatuita din prosti, pulime cum li se mai spune si pe buna dreptate, ghidati de instincte primare si fara uzul ratiunii. Pacat ca printre ei sintem inclusi si noi ailalti care din anumite convingeri nu sintem in stare sa furam sau sa acceptam orice cacat ca fiind solutia la imbogatire. Deci marea majoritate a populatiei nu e in stare sa judece cu propria minte, de aceea le trebuie lideri, un craciun, un iliescu, un bas, etc. Daca liderul e bun (ceea ce in majoritatea cazurilor nu se intimpla) atunci rezultatul e bun, de cit timp n-a mai avut romania rezultate bune? Prostimea nu realizeaza marele atu al ei, numarul si faptul ca de ei depinde tot restul lumii. Daca prostimea ar inceta sa munceasca, ar putea vreun guvern sa-i puna pe toti la munca cu forta? Ar putea vreun guvern, armata din lume sa hraneasca atitea miliarde, ar putea sa transporte hrana din locul de productie pina la magazin? Atunci sint tinuti in teama si ignoranta ptr a nu realiza ce putere au. Daca ar iesi un milion de oameni pe strada s-ar pisa pe orice armata ar scoate astia, pe jandarmi si mamele lor, s-ar caca pe cotroceni si pe udrea, dar pulimea se gindeste la reproductie, la bere, moaste, mici si sa nu uit… dumnezeu in forma lui accesibila pulimii, nenea ala batrin care te iarta cind te culci cu sotia vecinului, care se face ca nu vede cind furi dar care e multumit cind te vede ca-ti faci cruce cind treci pe linga o biserica si rîgîi a bere. Asa ca sa mai lasam un pic exagerarea asta cu dumnezeu si cu credinta in cele sfinte. Noi probabil ca nu mai sintem acel popor cunoscut drept daci, geti, traci, etc. Dar multimea este o forta indiferent cum s-ar numi, insa cine le spune si lor sa inteleaga? Pina atunci stati si va faceti griji, mai bine gasiti metode sa-i trezim din amorteala si sa-i educam!

 7. serban spune:

  Salut Cezar.
  Dupa cum am mai vorbit, Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si in traista.
  De aceea ma gandesc ca mai intai trebuie sa actionam sau sa reactionam si noi , si abia apoi sa speram si sa ne bazam pe ajutorul Domnului.
  Persoanele cu imagine buna, sau mai bine spus cele care ar putea atrage alti oameni care sa protesteze si sa si exprime nemultumirile si neajunsurile de orice fel ( intelectuale si/sau financiare), in loc sa produca o emulatie pozitiva pentru a si exprima nemultumirile fiecare dintre cetateni, stau si nu fac nimic, adica isi iau chipul si asemanarea poporului roman in general, adica: LASITATEA, INDOLENTA, NEPASAREA.

 8. un singur vot spune:

  Marian spune că ”serviciile” au lămurit tot jaful României, toate tunurile date de băse și clica comunisto-securistă din jurul lui, și din ”partea cealaltă”: flota, marile privatizări, resursele subsolului de toate tipurile, și mai ales datoria pe care o să o plătească copii noștrii.
  Dacă îi deranjez atât de tare încât caută ceva de care să se lege, nu pot decât să mă bucur: înseamnă că sunt important. Au tot la dispoziție. De ce ”dau din gură” și nu acționează? Sunt complici? Le e frică de cineva?
  Halal ”servicii”!
  Aștia ne apără țara de ”asasinii economici” și de serviciile străine?

 9. Dumnezeu ne judecă pe fiecare după faptele noastre. De ce să ne fie frică?
  ”Veți da socoteală de fiecare vorbă nelalocul ei pe care ați spus-o!” mai zice învățătorul. Așa că ”nimeni nu scapă”, fiecare va fi ”judecat” cu ”ce măsură a măsurat”.
  Dacă ești ”bine informat”, înseamnă că ești din servicii. Iar dacă aveți date că cineva a făcut ceva nelegal, și ați tăcut, înseamnă că sunteți complici. Asta este practica voastră curentă cumva?
  Doar cu ”făcut dosare” vă ocupați?
  Cu apărarea interesului național cine se mai ocupă?
  Cum a ajuns gașca asta de hoți, mulți, foarte mulți, să jefuiască un popor într-un hal de nedescris?
  Unde erați?
  Sau ”doar observați”, ca să-i aveți la mână, când va fi nevoie? Deci complici.
  Serviciile sunt deci coplice la jefuirea țării.
  aveți conștiința curată domnilor?
  Eu nu am de ce a mă teme! Tu Marian? Voi?

 10. felicia spune:

  normalitate si adevar ar fii Monarhia Constitutionala!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s