Puterea corupe: d-aia trebuie separația puterilor în stat; d-aia Ulise trebuie legat.

Însă trebuie știut că doar un om moral, un om cu adevărat credincios, este incoruptibil!

Un înțelept privește la fel la un munte de aur sau la un bulgăre de pământ”, se spune într-o scriptură indiană.

De aceea pentru mine reforma cea mare este reforma în educație: reforma inimii. Aristotel spunea acum mai bine de 2.500 de ani că problema lor cea mare este cine trebuie să aibă prioritate în educație: inima sau mintea!

Ori la noi inima nici nu este băgată în seamă, dar să mai aibă prioritate. Problema în esență este cea a formei și a fondului. Dacă am lăsa ”intelighenției” rezolvarea problemei, am aștepta mult și bine pentru că, evident s-ar îneca în formă. Pentru că fondul, în mod evident, nu-l cunosc. Daca l-ar fi cunoscut ar fi vorbit despre el, și astăzi nu am fi ajuns aici. (Zilele trecute un ziar important, nu-i dau numele, mi-a refuzat articolul ”Romania trezeste-te!” pentru că, atenție, vorbesc prea mult despre Dumnezeu!).

Răspunsul la aceasta problemă fundamentală, esența problematicii umane, în fapt, o dă Învățătorul: ”Da-ți Cezàrului ce este al Cezàrului, și lui Dumnezeu, ce este a lui Dumnezeu!”. A spus-o pe față, direct, dar câți au înțeles? Toți s-au oprit la Cezàr, prea puțini au mers până la capăt. Căci la capăt este ”ce-i a lui Dumnezeu”; ori totul, în fapt, este a lui Dumnezeu. Cezàrul nu are nimic. Cu alte cuvinte, toată viața nostră ar trebuie închinată lui Dumnezeu, căutării Lui.

Acum, ca diavolul să nu fie atât de negru, se cuvine să nuanțăm: când apărăm adevărul, când ne pasă de semenii noștrii, când ne bucurăm de reușita aproapelui, atunci ne închinăm lui Dumnezeu. Și viceversa: când mințim ne închinăm diavolului și îl hulim pe Dumnezeu.

Reforma inimii înseamnă, în fond, să redevenim umani. Să ne pese, să ne implicăm și, mai ales înseamnă să înțelegem pe cel de lângă noi. Pentru asta ar trebui să nu mai fim atât de centrați pe noi înșine, atât de egoiști. Presupune să începem să ne cunoaștem pe noi înșine mai profund: să înțelegem că suntem niște ”pui de Dumnezeu”, niște ființe spirituale care locuim într-o lume aparent materială. Înseamnă să mutăm accentul de la materie la spirit, de la formă la fond, de la cantitate la calitate.

Să înțelegem că știința este doar un instrument care ne face viața exterioară mai ușoară pentru ca timpul astfel câștigat să-l dedicăm vieții interioare, căutării lui Dumnezeu. Să înțelegem că tot ce există, există pentru a ne ajuta să ne apropiem de Dumnezeu!

Învățătura trasă din viața politică trebuie să o extindem și vieții spirituale. Și aici, chiar mai abitir aici, mișună lupii îmbrăcați în oi (preoți și cărturari fățarnici). Și aici demagogia este la ea acasă. Valorile reale trebuiesc separate cu grijă de falsuri.

Pentru că ce este omul fără Dumnezeu? Doar ”un om fără de Dumnezeu!”, um om fără nici un rost, um om degeaba. Nimic.

Ori ce vedem noi la clica șobolanilor portocali? Numai și numai minciună; numai și numai demagogie. Numai ”oameni fără Dumnezeu”. Culmea mizeriei morale: ei vorbesc despre binele poporului, despre reformă, despre ”a trăi bine”, în timp jefuiesc țara mai rău decât fanarioții, faptele lor trădu-le apucăturile.

Și revin: de câte ori șobolanii portocali mint și de câte ori fură, toți cei care i-au votat și cei care nu au fost la vot mint și fură o dată cu ei. Iar printre aceștia, la loc de frunte sunt oamenii de cultură care ”stau în banca lor”, care nu se implică să condamne cu putere fărădelegile petrecute lângă ei. De frică pentru viața lor liniștită. Neînțelegând că, în felul ăsta, își pierd adevărata viață.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s